Google heeft een nieuw systeem gelanceerd genaamd “AI Co-Scientist”, gebouwd op Gemini 2.0. Dit systeem helpt onderzoekers bij het bedenken en testen van nieuwe ideeën. Het heeft al bewezen te werken door middel van echte laboratoriumexperimenten.

Hoe werkt het?

De AI Co-Scientist werkt als een partner voor onderzoekers en gebruikt verschillende AI-agenten om:

  1. Nieuwe ideeën te bedenken
  2. Deze ideeën te beoordelen door middel van gesimuleerde debatten
  3. Ideeën te verfijnen door middel van toernooien en evolutie
  4. Feiten te controleren met behulp van internet en andere tools
  5. Complexe problemen op te delen in kleinere, testbare stukjes

In tegenstelling tot andere AI-tools die alleen bestaand onderzoek samenvatten, richt dit systeem zich op het ontdekken van echt nieuwe kennis.

Toepassingen en resultaten

Google heeft het systeem getest in drie moeilijke biomedische uitdagingen:

  1. Herbestemming van geneesmiddelen: De AI stelde bestaande medicijnen voor om leukemie te bestrijden, die in laboratoriumtests effectief bleken.
  2. Ontdekking van doelwitten: Het vond nieuwe behandelingsdoelen voor leverlittekens die werkzaam waren bij tests op menselijk leverweefsel.
  3. Evolutiemechanismen: De AI loste in 48 uur een puzzel op die een professor 10 jaar had gekost, en kwam met extra ideeën die nog niet waren overwogen.

Betekenis voor de toekomst

Geneesmiddelenontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek zijn vaak langzaam en duur. Dit AI-systeem kan ontdekkingen versnellen door plausibele ideeën te genereren en te voorspellen welke het testen waard zijn.

Google’s Co-Scientist is niet het enige initiatief. Andere bedrijven werken ook aan soortgelijke technologie om geneesmiddelenontdekking te versnellen.

Meer informatie

Voor een diepere duik in hoe dit werkt, kun je de volgende video bekijken:
Google’s AI Co-Scientist: The Future of Scientific Discovery?

Conclusie

De combinatie van robotlaboratoria, betere AI-algoritmen en hulpmiddelen voor ideevorming biedt veelbelovende mogelijkheden voor het versnellen van geneesmiddelenontdekking en wetenschappelijk onderzoek. Dit kan de toekomst van de wetenschap en gezondheidszorg veranderen.