Selecteer een pagina

“Wat ik had gewild dat iemand mij had verteld”

Sam Altman, de oprichter van OpenAI, plaatst regelmatig mooie, inspirerende teksten op zijn persoonlijke site. Lees hier de vertaling van zijn blog ‘wat ik had gewild dat iemand mij had verteld‘.


(Vertaling van Sam Altman’s Blog)

Optimisme, obsessie, zelfvertrouwen, brute kracht en persoonlijke connecties zijn de basis waarop veel initiatieven beginnen. Maar het is de combinatie van samenhangende teams, de juiste balans tussen kalmte en urgentie, en een onredelijke toewijding die zorgt dat dingen ook echt worden afgerond. Lange termijn denken is zeldzaam, dus maak je niet te veel zorgen over wat mensen op korte termijn van je denken – dat wordt makkelijker naarmate je verder komt.

Het is vaak eenvoudiger voor een team om een moeilijke, maar belangrijke taak uit te voeren dan een makkelijke taak die er eigenlijk niet toe doet. Gedurfde ideeën motiveren mensen.

Incentives zijn een vorm van superkracht; stel ze zorgvuldig in. Richt je middelen op een klein aantal overtuigende weddenschappen. Dit klinkt makkelijk, maar blijkt in de praktijk vaak lastig. Je kunt meer dingen schrappen dan je denkt.

Communiceer helder en beknopt. Bestrijd onzin en bureaucratie elke keer dat je het tegenkomt, en betrek anderen erbij om dit ook te doen. Laat een organisatiestructuur niet in de weg staan van productieve samenwerking.

Resultaten zijn wat telt; laat een goede werkwijze geen excuus zijn voor slechte uitkomsten. Besteed meer tijd aan werving. Neem risico’s met mensen die veel potentieel hebben en snel verbeteren. Zoek naar bewijzen van daadkracht, niet alleen naar intelligentie.

Sterspelers zijn nog waardevoller dan ze lijken, maar beoordeel mensen op hun netto-impact voor de prestaties van de organisatie. Snel itereren kan veel goedmaken; het is meestal geen probleem om fouten te maken, zolang je snel verbetert. Plannen moeten in decennia worden gemeten, uitvoering in weken.

Ga niet in tegen de bedrijfsmatige equivalenten van de natuurwetten. Inspiratie is vluchtig en het leven gaat snel voorbij. Inactiviteit is een verraderlijk risico.

Schaal kan vaak verrassende nieuwe eigenschappen opleveren. Exponentiële groei is magisch. Het is essentieel om een bedrijf te bouwen dat een voordeel opbouwt naarmate het groeit.

Sta altijd weer op en blijf doorgaan. Werken met geweldige mensen is een van de mooiste aspecten van het leven.

Lees de hele blog hier.